Коли на вашу думку рейки є доцільними?

Про все що завгодно навколо НРІ. Які дайси любите, чому люди грають в ДнД та інше
Domin13

Коли на вашу думку рейки є доцільними?

Post by Domin13 »

Рейки-рейки, всі ненавидять рейки в НРІ, їх хочеться гнати і пробивати з калаша.

Але чи є ситуації, коли рейки є... доречними?

Летс діскас, камради :ugeek:
Azik

Re: Коли на вашу думку рейки є доцільними?

Post by Azik »

Як я вже казав в подкасті Гороркаст (шукайте пілотний епізод на всіх основних платформах) несподівано виявилося що є гравці яким погано в пісочниці, вони губляться і не знають що робити. І якщо майстер який насправді вонабі письменник знайшовся з цими гравцями і водить їх за ручку по своїм історіям і всім все подобається, ну то як то кажуть в нас на Галичині - щастля, здоровля :D
Image
[Dido]kraken

Post by [Dido]kraken »

Azik wrote: Thu Nov 06, 2025 11:59 pm Як я вже казав в подкасті Гороркаст (шукайте пілотний епізод на всіх основних платформах) несподівано виявилося що є гравці яким погано в пісочниці, вони губляться і не знають що робити. І якщо майстер який насправді вонабі письменник знайшовся з цими гравцями і водить їх за ручку по своїм історіям і всім все подобається, ну то як то кажуть в нас на Галичині - щастля, здоровля :D
От я все одно буду стояти на пагорбі, що то свідоме наступання на граблі і скоріш за все хріново побудований сендбокс, чи хріново поданий, якщо гравці в ньому губляться і не знають що робити.
Azik

Post by Azik »

[Dido]kraken wrote: Fri Nov 07, 2025 12:01 am
Azik wrote: Thu Nov 06, 2025 11:59 pm Як я вже казав в подкасті Гороркаст (шукайте пілотний епізод на всіх основних платформах) несподівано виявилося що є гравці яким погано в пісочниці, вони губляться і не знають що робити. І якщо майстер який насправді вонабі письменник знайшовся з цими гравцями і водить їх за ручку по своїм історіям і всім все подобається, ну то як то кажуть в нас на Галичині - щастля, здоровля :D
От я все одно буду стояти на пагорбі, що то свідоме наступання на граблі і скоріш за все хріново побудований сендбокс, чи хріново поданий, якщо гравці в ньому губляться і не знають що робити.
Я хотів це сказати тоді в блускай, в потім вирішив, що поки що не маю достатньої експертності щоб робити такий висновок, хтось жеж он любить стріми дивитися, чи сидіти в куточку на стулі iykwim
Image
[Dido]kraken

Post by [Dido]kraken »

Azik wrote: Fri Nov 07, 2025 12:06 am
Я хотів це сказати тоді в блускай, в потім вирішив, що поки що не маю достатньої експертності щоб робити такий висновок, хтось жеж он любить стріми дивитися, чи сидіти в куточку на стулі iykwim
А я би тут з іншого боку подивився. Зазвичай проблема тихих гравців в пісочниці не в самій "пісочниці", а у відсутності чіткої структури гри на яку б він міг опиратись. І це в першу чергу відповідальність майстра. І навіть більше. Тихим гравцям в пісочниці може бути некомфортно якщо від них очікують постійної ініціативи і драйву гри, чи коли більш активні гравці перехоплюють все на себе. Я думаю, що тут проблема не в пісочниця vs. рельси, а в інтенсивності спотлайта. І якщо вже на те пішло, тихому гравцю буде значно комфортніше в сендбоксі де він може грати в комфортному для себе темпі, ніж у рельсі де його примусово втягують в спотлайт приготованими для нього "сценами".
Azik

Post by Azik »

[Dido]kraken wrote: Fri Nov 07, 2025 12:14 am
Azik wrote: Fri Nov 07, 2025 12:06 am

А я би тут з іншого боку подивився. Зазвичай проблема тихих гравців в пісочниці не в самій "пісочниці", а у відсутності чіткої структури гри на яку б він міг опиратись. І це в першу чергу відповідальність майстра. І навіть більше. Тихим гравцям в пісочниці може бути некомфортно якщо від них очікують постійної ініціативи і драйву гри, чи коли більш активні гравці перехоплюють все на себе. Я думаю, що тут проблема не в пісочниця vs. рельси, а в інтенсивності спотлайта. І якщо вже на те пішло, тихому гравцю буде значно комфортніше в сендбоксі де він може грати в комфортному для себе темпі, ніж у рельсі де його примусово втягують в спотлайт приготованими для нього "сценами".
А якою має бути ця опорна структура?
Я бачу одну чітку проблему, яка мені здається важливою, але вона на гравцях - персонажі які не мають мети. Якщо персонаж має цілі і пріоритети він не буде губитися в активностях пісочки, в буде тягнути всіх в бік активності яка наближає його мету. Тут до речі в мене питання ще по оср - там я так розумію у всіх мета налутати бабла, і бути крутими, і всі погоджуються з таким ігровим контрактом, чи я не правильно розумію?
Image
Super8

Post by Super8 »

Я тут на 100% на боці Олександра.
Але мені подобається робити умовні "сендбокси", де є умовні "фронти" з ПбтА./
І тоді навіть у неактивного гравця з невмотивованим персонажем з'являється причина діяти.
Але фронт - це не квест, не термінова загроза, не підштовхування
✦ Nobody fucks with Jesus ✦
🎳 The Dude abides
darkmentat

Post by darkmentat »

Так само.

Чесно кажучи, я щось вже не можу уявити, щоб я взявся водити рейки. Навіть для таких ситуацій як якийсь обмежений по часу ваншот чи навчання і введення в контекст нових гравців, для них все одно можна підібрати нормальну підготовку на базі відкритої ситуації.

Та і загалом нерейкових форматів підготовки дофіга на кожен випадок, порівняно з якими рейки будуть гіршими по всім параметрам.
Image
Illair

Post by Illair »

Є у Фабулі класний інструмент для грамотної "рейки". Загалом гра дуууже спонукає до співоповіді, пісочниці і хеві нелінійності. Але у ведучого є "сцена негідника". Він може відвести камеру від гравців і просто зобразити сцену з головним ворогом десь далеко від гравців. Тим самим показувати паралельно його історію. Але таким інструментом драматургії пересічний майстер-рейковик ще має навчитись користуватись
Image
FlyingVee

Post by FlyingVee »

Фестивальний формат гри, коли треба незнайомим з системою людям (будь то гравці, чи потенціальні глядачі) показати нову систему, її якісь особливості, фічі, зробити це швидко, динамічно, і без особлвиої підготовки зі сторони гравців
Post Reply