Чому люди грають в ДнД?
Чому люди грають в ДнД?
Це провокативне запитання, я знаю. Але я щіро не розумію чому воно настільки популярне. Я дуже перся від героїчного фентезі років до 20 напевно. А далі хз, якось стало його важко вже сприймати неіронічно. А грати роками кампейни в дженерік кітченсінк фентезі світі це просто десь за межами мого роузміння. Ну і правила звісно на трієчку, але кого то цікавить...

- darkmentat
Re: Чому люди грають в ДнД?
При чому і зі справді героїчним фентезі воно справляється так собі. Я думаю що це як з фільмами марвел, відверто повна посередність, але людям подобається бренд і можна не думати.

Можна я не буду відповідати? Мене хлібом не годуй, дай пообливати лайном днд5е. Але я не готовий писати лонгрід на 20 хвилин.

Гарне просування у медіа - наше все
Ну і оскільки ДнД - то основоположник жанру, то всім хочеться саме його. Сам помічав, що коли мене просять "а проведи нам гру", то іноді сам думаю, а чи не провести мені ДнД, бо у людей є якісь очікування з фільмів, стрімів і т.д.
І до того ж фентезі - досить легкий сетинг щоб водити гру. Якось всі легко сприймають магію та драконів
Ну і оскільки ДнД - то основоположник жанру, то всім хочеться саме його. Сам помічав, що коли мене просять "а проведи нам гру", то іноді сам думаю, а чи не провести мені ДнД, бо у людей є якісь очікування з фільмів, стрімів і т.д.
І до того ж фентезі - досить легкий сетинг щоб водити гру. Якось всі легко сприймають магію та драконів
Пропоную написати, що днд це просто зашквар для гімножерів, без пояснень.Illair wrote: Thu Nov 06, 2025 9:07 pm Можна я не буду відповідати? Мене хлібом не годуй, дай пообливати лайном днд5е. Але я не готовий писати лонгрід на 20 хвилин.
I'm 19 years old, and I've already wasted my entire life.
- darkmentat
Вот до речі питання, а чи це справді так? Типу днд 5е пропонує ну дуже специфічний стиль гри зі своїм специфічним неявним сеттінгом. Всі ці табаскі і тіфлінги, купу різноманітних класів, побутова тривіалізована магія, скоріше модерний мультикультурний світ. Щось в стилі Гобіта/Володаря перснів вона не потягне, а це думаю все ще головне еталонне фентезі. Щось більш середньовічне теж, Відьмак/Гру Престолів теж на ній не запустиш. Вот тільки з аніме іссєкями вона більш-менш синхронна. Які там ще там сучасні основні фентезі референси?Domin13 wrote: Thu Nov 06, 2025 9:57 pm Гарне просування у медіа - наше все![]()
І до того ж фентезі - досить легкий сетинг щоб водити гру. Якось всі легко сприймають магію та драконів![]()

Піднатужся, ми в тебе віримо.Illair wrote: Thu Nov 06, 2025 9:07 pm Можна я не буду відповідати? Мене хлібом не годуй, дай пообливати лайном днд5е. Але я не готовий писати лонгрід на 20 хвилин.
З мого особистого досвіду, то я майже не бачив, щоб водили 100% лор-екьюрейт днд. Всі сприймають як нейтральну основу з якої можна зліпити щось своє. Особисто коли я проводив, то в мене щось середнє між володарем перснів і забутими королівствами.darkmentat wrote: Fri Nov 07, 2025 2:19 amВот до речі питання, а чи це справді так? Типу днд 5е пропонує ну дуже специфічний стиль гри зі своїм специфічним неявним сеттінгом. Всі ці табаскі і тіфлінги, купу різноманітних класів, побутова тривіалізована магія, скоріше модерний мультикультурний світ. Щось в стилі Гобіта/Володаря перснів вона не потягне, а це думаю все ще головне еталонне фентезі. Щось більш середньовічне теж, Відьмак/Гру Престолів теж на ній не запустиш. Вот тільки з аніме іссєкями вона більш-менш синхронна. Які там ще там сучасні основні фентезі референси?Domin13 wrote: Thu Nov 06, 2025 9:57 pm Гарне просування у медіа - наше все![]()
І до того ж фентезі - досить легкий сетинг щоб водити гру. Якось всі легко сприймають магію та драконів![]()
В поточному днд персонаж може бути майже ким завгодно, в той час як в більшості інших мейнстрімних альтернатив тобі пропонують більш чіткі рамки. Більшість новачків придумують персів спираючись чисто на якісь сталі стереотипи, і медіа, що вже дивитись, без потреби у тому, щоб ознайомитись з першоджерелом.
На мою думку, основних причин дві:
1) Популярність. Система відома і популярна, левова доля всіх НРІ припадає саме на днд. А отже, шансів знайти групу, майстра, чи просто новачку наткнутись вперше саме на днд, доволі просто. Також, багато гравців в цілому асоціюють нрі виключно з ДНД
2) Простота. Система доволі проста для новачків, легко згенерити персонажа, і важко зробити його неграбельним і неконкурентним, нема складних заплутаних механік
Тож, краще давайте спробуємо відповісти, чому люди крізь роки продовжують грати саме в днд?)
Думаю, це синдром каченяти та небажання вивчати щось нове, відходити від звичного.
1) Популярність. Система відома і популярна, левова доля всіх НРІ припадає саме на днд. А отже, шансів знайти групу, майстра, чи просто новачку наткнутись вперше саме на днд, доволі просто. Також, багато гравців в цілому асоціюють нрі виключно з ДНД
2) Простота. Система доволі проста для новачків, легко згенерити персонажа, і важко зробити його неграбельним і неконкурентним, нема складних заплутаних механік
Тож, краще давайте спробуємо відповісти, чому люди крізь роки продовжують грати саме в днд?)
Думаю, це синдром каченяти та небажання вивчати щось нове, відходити від звичного.
-
raegisemiel
Фастфуд.
Саме по тим причинам що, люди їдять в Маку.
Їх багато, вони звичні, і не треба удмати куди піти в нове місце.
Саме по тим причинам що, люди їдять в Маку.
Їх багато, вони звичні, і не треба удмати куди піти в нове місце.