Колекційні картки активних учасників української НРІ спільноти

Post Reply
Illair

Колекційні картки активних учасників української НРІ спільноти

Post by Illair »

Хочу розповісти цікаву історію, що відбулась в українській нрі спільноті. Вже кілька років поспіль у Львові проходить фестиваль Дайскон, на який з'їжджаються рольовики з усієї України. Найактивніша частина спільноти під час цього фестивалю зазвичай розважає себе сама. Під «активними», я маю на увазі ведучих Ютуб-каналів, адмінів спільнот, видавців та розробників ігор. Так сталось і цього разу.

Мій друг, головний редактор журналу про настільні рольові ігри «Мімік», вирішив розважитись, і, сидячи в барі за кілька днів до фестивалю, запропонував ідею створити колекційні картки, як магія чи покемони, із зображеннями активних учасників спільноти. Таким чином він хотів популяризувати особистостей, що зробили вклад у розвиток нрі в Україні. Та інші наші друзі поставились до ідеї не серйозно, і одноголосно визнали її невдячною справою. Серед них був і ведучий каналу idearoll і дуже крута людина, яка щотижня робить новинний дайджест, збирає інтервю від розробників (і таким чином популяризує їх), записує подкасти та взагалі підтримує багато ініціатив. У спільноті він відомий, як «Фішкіллер» або просто «Фіш». Це важливий, ба навіть ключовий, персонаж історії.

Вже на третій день Дайскону цей друг підходить до мене з проханням намалювати Фіша в одному з костюмів, який той одягав на торічний гелоувін, а саме просто чорний суцільний костюм (як той, що одягають зелені хромокейні чоловічки, тільки чорний). Мені знадобився лише чорний лайнер і 5 хв роботи. На далі всі картки виготовлялись схожим «крафтовим» чином. Крім моєї карти було ще 2, де Фіш був зображений іншими художниками в інших своїх образах. Ввечері того ж дня відбулась перша знакова подія цієї історії. Це афтерпаті в одному з львівських барів ми між собою назвали «Мімікон». Так от на Міміконі за підтримки ще кількох друзів цей головний редактор влаштував благодійний аукціон (тобто сума викупу одразу донатилась на збори чи фонди) із цими трьома картками.

Картки пішли за 4000 грн, 6666 грн та 3500 грн, з феєричним перебиванням ставок в останній момент, підбадьорюванням та викриками. Фіш ніяковів, але всі розуміли, на що йдуть ці гроші. Після цього дійства сформувалось таке собі акціонерне товариство, що мало картки. Але на цьому історія не закінчилася.

Трохи менше ніж через місяць, на меншому за масштабами, але не менш затишному фесті «НормКон» було «розроблено» та розіграно також у форматі аукціону ще 2 картки, що продовжили ідею зображення активних учасників спільноти. Так на одній картці був зображений я (Іллаір), а на іншій Фіш у новому образі. Картки пішли за 2100 грн та 10000 грн (і так 4та картка Фіша побила рекорд попередньої за 6666 грн).

Далі на маленькому фесті у Чернігові виникла ще одна карта, на якій зображений чернігівський діяч спільноти Ігор Меліхов. Пішла вона за 1400 грн у ході аукціону. Варто зазначити, що утворене раніше акціонерне товариство спільно з організаторами цього явища (карток) на всіх подальших заходах спільноти ставили постамент з картами, щоб кожен міг роздивитись. Інші ж власники залишали за собою право забрати карту в «заручники».

Фінал історії яскравий і незабутній. Гелоувінський мітап спільноти, який час від часу організовує адміністрація одного з наших чатиків cats&dice, завжди має у програмі благодійні аукціони з якимись ексклюзивними лотами нашох «бульбашки». Всі розуміли, що чогось варто очікувати. І от ведучий от-от оголошує про завершення аукціона, як тут до нього виходить головний редактор Міміка з конвертиком, з якого витягає кілька карток у прозорих протекторах. Всі зрозуміли — буде бій.

Цього разу на картках були зображені: власниця єдиного спеціалізованого магазину НРІ «Жаба Ігор», Вікторія, через яку багато рольовиків отримували свої омріяні книжички, сам головний редактор журналу Мімік, Володимир Авґуст, співзасновник ініціативи cats&dice, Олександер «Лекс», який майстерно проводив більшість аукціонів, а окрім того досить активний учасник спільноти загалом. І остання, 10та загалом, і заключна в серії, ще одна картка Фіша.

У наслідку перші дві пішли по 3000 грн, третя, з співзасновником cats&dice в образі русалки за 10000 грн, і остання картка, за яку точився бій між двома титанами (а один з них на НормКоні забрав попередню карту з Фішом за 10к грн не мав підстав на цьому зупинятись), врешті пішла за 25000 грн (ви тільки вдумайтесь).

Так завершилась історія з картами, білими картонками на яких ручкою за 5-10 хвилин намальовані діячі нашої затишної та активної української спільноти настільних рольових ігор. Підіб'ємо підсумки: загальна капіталізація ініціативи 68666 грн, що пішли на підтримку ЗСУ, з них 49166 грн припадає на картки з Фішом.

Дуже приємно, що наша тусовка настільки заряджена і підтримує навіть такі кумедні та спонтанні ініціативи, що мали на меті просто висвітлити людей, що активно розвивають спільноту (хоча не забуваймо і тих, хто свої картки не отримав, адже рушіїв спільноти у нас багато), та підтримати нашу армію і вкластись у перемогу та майбутнє країни.
Image
[Dido]Fishkiller

Re: Колекційні картки активних учасників української НРІ спільноти

Post by [Dido]Fishkiller »

Після картки за 25к у мене було стійке відчуття, що я тепер забовʼязан комусь відсмоктати. Дуже дивні відчуття
Image
Image
Domin13

Re: Колекційні картки активних учасників української НРІ спільноти

Post by Domin13 »

Очманіти історія. Виходить реально Фіш тепер ціниться як солідна карта з Magic The Gathering.
[Dido]Fishkiller wrote: Sat Nov 08, 2025 2:26 am Після картки за 25к у мене було стійке відчуття, що я тепер забовʼязан комусь відсмоктати. Дуже дивні відчуття
А тепер подумай, ця картка скоріше за все буде зберігатись багато років, бо з нею пов'язана така історія. Може навіть буде перепродана дорожче :D
Post Reply