Що люди думають про формат відкритого столу?

Про все що завгодно навколо НРІ. Які дайси любите, чому люди грають в ДнД та інше
Boris99

Що люди думають про формат відкритого столу?

Post by Boris99 »

Image

Це доволі незвична для мене тема, тож я майже ніколи не обговорював "секрети майстрування" чи іншу херотень. Але, попри те, що я напевно ніколи не зможу провести справжній формат відкритого столу, ця штука не стає для мене менш цікавою. Сподіваюсь почути тут цікаві думки.

Щодо контексту, що я маю на увазі під форматом відкритого столу:
■ Класична пісочниця aka West Marches, з фракціями й т.д.
■ Декілька майстрів водять свої групи по одній мапі. Обмін інформацією, синхронізація подій.
■ Пачки гравців збираються доволі вільно, хто зміг прийти - той сьогодні грає.

Що ви взагалі думаєте про цей формат? Хтось з вас вже проводив таку ініціативу? Які можуть виникнути проблеми з цим форматом? Як ці проблеми можна вирішити? :?:
I'm 19 years old, and I've already wasted my entire life.
simply_sviat

Re: Що люди думають про формат відкритого столу?

Post by simply_sviat »

Обожнюю його, але потребує багато ресурсу. Проводив один, на рік, 4-5 майстрів, 30ка гравців різної ступені активності. Та грав в один, аналогічного масштабу.

- Між майстрами потрібна дуже щільна комунікація, та треба синхронізувати хоумрули.
- Гравці стають більш компететів, тому треба ретельно слідкувати хто де які круті предмети отримує.
- Гравці прагнуть грати сталими гуртами, це не має переростати в усталену практику.
- Дуже важливо мати кістяк з активних, зацікавлених гравців, що будуть вкладатись в це діло на рівні з майстрами інколи, інакше дуже швидко розвалиться.

Це основні що я одразу пригадую. Так тема цікава, я б ще якось повторив!
simply sviat
Boris99

Post by Boris99 »

simply_sviat wrote: Tue Nov 18, 2025 6:53 pm Так тема цікава, я б ще якось повторив!
Я про таке можу тільки мріяти. Ще як виявилось 19 днів тому хтось подібний пост на нашому реддіт писав, я щось навіть не помітив хех :D
https://www.reddit.com/r/rpgukraine/com ... юси_мінуси
simply_sviat

Post by simply_sviat »

Трохи подумав про попередній досвід, і можу додати ще неочевидну насправді штуку - вестмарш це дуже великий інвестмент для... гравців.

Це може звучати дивно, але насправді люди що погоджуються грати у вестмарш (як мінімум ключових 30% всього пула гравців) мають:
- моніторити звіти з ігор та нещодавні події
- спілкуватись з іншими гравцями, збиратись на ігри, будувати плани
- писати звіти, розповідати події гри, малювати спільну мапу

Окрім цього, в таке середовище може бути важко влитись новачку, бо через півроку ігор, там вже вибудовується такий "внутряковий лор", що людині зі сторони може бути не зрозуміло що взагалі коїться, хто такий Велемір Червоний, чому не можна в сірому лісі плюватись, і це справді треба проставитись випивкою в таверні старшим чи то просто такий формат місцевої дідовщини?

Тому в принципі варто починати проект вестмарша навіть не з майстрів що зібрались та вирішила так поводити, а з гравців що зібрались та вирішили що хочуть в таке пограти )))) Бо від майстрів там насправді теж роботи вистачає, але вона звична майстрам. А ось що не звично пересічному гравцю - це скільки йому доведеться також впахувати заради спільного фану.
simply sviat
Boris99

Post by Boris99 »

simply_sviat wrote: Tue Nov 18, 2025 7:11 pm Трохи подумав про попередній досвід, і можу додати ще неочевидну насправді штуку - вестмарш це дуже великий інвестмент для... гравців.
Я якось чув думку, що через формат, де приєднатись до пачки може взагалі будь-який пересічний гравець, в цілому набагато легше збирати людей на гру. У цьому плані реально легше?

Ну і, як на мене, гравцям не обов'язково робити звіти та дивитись якусь додаткову інформацію, просто їхня ефективність буде страждати.
simply_sviat

Post by simply_sviat »

Boris99 wrote: Tue Nov 18, 2025 7:20 pm
simply_sviat wrote: Tue Nov 18, 2025 7:11 pm Трохи подумав про попередній досвід, і можу додати ще неочевидну насправді штуку - вестмарш це дуже великий інвестмент для... гравців.
Я якось чув думку, що через формат, де приєднатись до пачки може взагалі будь-який пересічний гравець, в цілому набагато легше збирати людей на гру. У цьому плані реально легше?

Ну і, як на мене, гравцям не обов'язково робити звіти та дивитись якусь додаткову інформацію, просто їхня ефективність буде страждати.
Зазвичай просто новачки доєднуються на певний спільний простір - по типу чатика телеграму, і коли там починаються активні обговорення гри, багато хто губиться і був фідбек що відчуваєш себе зайвим.

Чи легше зібрати гру - так, набагато. В тебе є по-суті пул з пари десятків гравців, і усі хочуть грати, тому можуть бути проблеми навіть з тим, що майстри так часто не водять як гравці хочуть грати ))))

Єдине що можуть виникати проблеми з тим що усі різного рівня, але це від системи залежить. ДнДха в цьому плані больно б'є, але і створювала буфер по активності гравців вс часу майстрів. Я думаю якісь ретроклони, осрки, тощо - там має бути простіше, бо розрив не так сильно відчувається.
simply sviat
Boris99

Post by Boris99 »

simply_sviat wrote: Tue Nov 18, 2025 7:25 pm Я думаю якісь ретроклони, осрки, тощо - там має бути простіше, бо розрив не так сильно відчувається.
Я думаю, що якби до чогось такого доєднувався, то це був Пройдисвіт ментата. Один з ретроклонів від якого мене не воротить :)
Ну або Floppy World звісно, але набагато простіше знайти майстрів на щось більш нейтральне.
[Dido]kraken

Post by [Dido]kraken »

Ну от я планую почати для патронів водити відкриті столи по різних іграх. Різні дні, різні комбінації гравців, один відкритий сетинг, наслідки попередніх дій впливають на події наступних ігор. Тут по перше тільки дуже конкретні ігри і системи працюватимуть, по друге, завжди треба подумати на тему того, який взагалі преміс легітимізує такий формат наративно. Типу чому постійно різні персонажі будуть шось робити. Бо одна справа коли це ванільний вестмарш, інша справа якщо це якась міська пригода (наприклад урбан фентезі, кіберпанк чи той самий Калібр з боротьбою за ларьки в місті).

Ще один досвід який в мене був це епіки на фестивалях, коли ми проводили ігри для кількох столів в одному сетингу і події паралельно розвивались, впливаючи одне на одне між столами і на загальний резолюшен епіка. Я конкретно водив і координував один по Кавалерії. Воно трохи поламалось і не так гладко пішло як очікувалось, але було атмосферно і захопливо. Виявилось замало часу для такого масиву контенту, трохи зламалась комунікація між столами, командирами, координаторами, деякі апдейти від столів дійшли надто пізно, коли вже почався резолюшен епіка і все таке. Але це було реально масштабно, особливо коли оголошувались наслідки епіка в зум колі для кількох десятків гравців і майстрів які приймали в тому участь і вони бачили на що повпливали їх дії. Ну і там було зачитування такої сводки про кожен "спис" типу "Чорні сонця, полягли в повному складі на підступах до Порту-Горизонт. Сталеві леви Гілеаду, втратили 3 катафракти в бою, звʼязок з лідером втрачено під час прориву до космічного ліфта" і все таке.
darkmentat

Post by darkmentat »

Щодо мого досвіду, то у мене для пригодницьких ігор само складається, що є пул з +/- 10 гравців, де на гру приходять 3-5. Деякі частіше, деякі рідше. Само до цього прийшло, бо не люблю устаканювать розклад і тому кличу всіх з запасом, розуміючи що у половини в той день щось не вийде :D

Це не кілька різних пачок, всі в одній команді, просто грають по черзі. Персонаж гравця що не прийшов в наративному стазисі - кудись зникає чи тусить на фоні, не може активно допомагати, але і сам не огрібе. Це звісно не відкритий стіл і не вестмарш, але і деякий крок в сторону від формату одної чіткої сталої пачки.
Image
simply_sviat

Post by simply_sviat »

[Dido]kraken wrote: Tue Nov 18, 2025 7:32 pm
Ще один досвід який в мене був це епіки на фестивалях, коли ми проводили ігри для кількох столів в одному сетингу і події паралельно розвивались, впливаючи одне на одне між столами і на загальний резолюшен епіка. Я конкретно водив і координував один по Кавалерії. Воно трохи поламалось і не так гладко пішло як очікувалось, але було атмосферно і захопливо. Виявилось замало часу для такого масиву контенту, трохи зламалась комунікація між столами, командирами, координаторами, деякі апдейти від столів дійшли надто пізно, коли вже почався резолюшен епіка і все таке. Але це було реально масштабно, особливо коли оголошувались наслідки епіка в зум колі для кількох десятків гравців і майстрів які приймали в тому участь і вони бачили на що повпливали їх дії. Ну і там було зачитування такої сводки про кожен "спис" типу "Чорні сонця, полягли в повному складі на підступах до Порту-Горизонт. Сталеві леви Гілеаду, втратили 3 катафракти в бою, звʼязок з лідером втрачено під час прориву до космічного ліфта" і все таке.

Ооо, епіки теж моя любима тємка. Ми щось 2 роки водили в Києві епіки, зазвичай 2-3 підряд на вихідних, цілий день на 3-5 майстрів, з історією що тягнулась через усі епіки. Персонажі зберігались, будували альянси, фракції, було дуже кайфово. Але потім злилось, бо я тягнув на собі більшу частину побудову сценаріїв, і просто вигорів у сраку. Дуже багато чого вивчив про цей формат, але тут реально вже більше про певну постановку шоу чи ось саме навичку "ведучого" чим про щось практично-рольове-майстерське.
simply sviat
Post Reply