Я спробував написати гекскравл для Frontier Scum але схоже не вийшло

flowerpot

Я спробував написати гекскравл для Frontier Scum але схоже не вийшло

Post by flowerpot »

Наперед вибачайте за довгочит)) перший раз пишу щось подібне не знав з якого боку підступитися, та й взагалі про що писати, просто зробив пригоду і хотілося про це поговорити)

Чисто випадково натрапив на Frontier Scum у відео на каналі Sonder. Хоч я й не був великим фанатом вестернів поки не сів писати цю пригоду, але вирішив спробувати, бо один із моїх постійних гравців їх дуже любить. Думав провести 1–3 ваншоти й переключитися на щось інше. Першим я провів ваншот із корника Frontier Scum, гравцям сподобалося, але головна критика була в тому, що відчувалося «не дуже вестерново». На питання, що саме для них є «вестерновим», я так і не отримав чіткої відповіді, тому вирішив зробити невеликий сендбокс із кількома активностями, щоб гравці самі обирали, те що для них більше вестерн.

Найскладнішим виявилося хоча б щось вигадати. Я зрозумів, що майже нічого не розумію у вестернах, тож засів за фільми. Десь після 10–15 штук у мене сформувалося якесь розуміння жанру й невелика бібліотека ідей, які можна було б «позичити». Я вирішив зробити гекскравл і думаю, це не дуже вдалося, але про це пізніше.

Після того як я зробив карту на 6×6 гексів, довго думав, що робити далі: як сюди вписати «підземелля», і що взагалі може бути підземеллям у вестерні? Якщо не додавати підземелля — то що замість них? Спочатку була ідея закинутої шахти, але я швидко її відкинув — не хотів перетворювати вестерн на лазіння підземними коридорами. Друга ідея — туманний каньйон. Крутив її так і сяк, поки не згадав про поінткравли і не поліз читати про них. Загалом концепція сподобалася, і, оскільки я вже робив гекскравл, вирішив, що матиму карту з містом і двома «підземеллями». Почав накидати ідеї.

У результаті в мене з’явилася карта з містом Людяність, гора із золотом і монстром (підземелля), пором, який я майже повністю вкрав з фільму, і маленьким містечком, яке «з’їв» магічний ліс, про який було одне реченням у корнику (друге підземелля). Потім я додав фракції, взявши їх реалізацію з Mausritter. Зупинився на чотирьох: Шериф, який хоче зловити бандитів; Банда «Дірка в штанах», що планує пограбувати банк; Залишки банди, які шукають ватажка, що втік із золотом; і ліс, який хоче повернути вкрадений артефакт.

Після цього я зробив таблицю випадкових зустрічей. Добре, що вже була стаття Діда на цю тему вона спростила роботу. Я поділив карту на три зони вище, нижче і біля річки, що ділить долину навпіл. Задум був в, тому що уздовж річки більше маленьких ферм, тому там більш повсякденні й безпечніші зустрічі; а на півночі та півдні різні фракції, тож і зустрічі інші. Мені сподобалася ідея випадкових таблиць «2 — чаклун, 12 — дракон», тому я додав на 2 «Ніч духів» (вкрадену з Love, Death & Robots, епізод S1.E12 Fish Night) і «колодязь бажань» у цивілізованішій частині біля річки, а на 12 — «Примарного вершника», тупо вкрав пекельного гонщика, загалом задум що його не можна перемогти він більше для атмосфери.

Думав ще зробити так що коли гравці приходять в місто, щоб робили перевірку на вдачу чи не висить постер про розшук на їхнє ім'я, але вирішив що це лишнє і краще залишити місто більш менш безпечним місцем. І натомість добавив це до випадкових зустрічей якщо зустріти мисливця за головами в нього може бути плакат з лицем персонажа/ів. А також добавив кидок на "хто прийшов у місто" і в 4з6 випадків приходить хтось хто може запусти якийсь енкаунтер. Його кидається коли гравці повертаються в місто.

І хоч я зробив гексову карту і насипав туди трохи активностей і гачків, щоб ходити туди сюди я поділив карту річкою по діагоналі і зробив тільки два місця де можна перетнути річку, а ще здається перестарався з дорогами, тому напевно вийшов такий собі гекскравл. Потім намалював карти для двох «підземель», додав чутки, постарався пов’язав локації та НПС і придумав назву, це було найпростіше перше що хоч трохи пов'язано з пригодую і звучить як назв вестерну)) на цьому ніби все з важливого.

На першій грі передісторія одного з персонажів чудово лягла на одну з фракцій, тому я просто замінив ім’я НПС на ім’я з бекграунду гравця — так з’явився Кривавий Джо, якого переслідують колишні товариші. А ще перше, що захотіли зробити гравці, коли приїхали в місто, — перевірити дошку розшукуваних. Я, звісно, її не підготував. Тож швидко накидав імена та злочини, а гравці придумали їм характерні прикмети. Уже після гри я дописав трохи деталей.

Якщо комусь цікаво глянути на саму пригоду, то нижче є посилання, але попереджаю там точно є помилки і храмає структура, десь може бути забагато, а десь може бути замало тексту, я його трошки причесав, але це просто записки майстра, а не пригода для публікації. Якщо вас таке не лякає тоді ось посилання https://docs.google.com/document/d/1gtf ... sp=sharing
Attachments
гекс карта
гекс карта
hexmap.jpg (204.45 KiB) Viewed 399 times
підземелля гора
підземелля гора
pointcrawl.jpg (81.15 KiB) Viewed 399 times
підземелля місто
підземелля місто
city.jpg (241.49 KiB) Viewed 399 times
Last edited by flowerpot on Thu Dec 04, 2025 3:55 pm, edited 1 time in total.
Image
[Dido]Fishkiller

Re: Я спробував написати гекскравл для Frontier Scum але схоже не вишло

Post by [Dido]Fishkiller »

А чого не спрацювало? Поки в метро по діагоналі прочитав, не побачив.

Виглядає цікаво, го доробимо якщо хочеш. В мене як раз зараз є час та наснага. Треба контенту українською по Frontier Scum, люблю її

Added after 1 minute 2 seconds:
Переніс ще в НюСР секцію
Image
Image
flowerpot

Re: Я спробував написати гекскравл для Frontier Scum але схоже не вийшло

Post by flowerpot »

[Dido]Fishkiller wrote: Thu Dec 04, 2025 2:30 pm А чого не спрацювало? Поки в метро по діагоналі прочитав, не побачив.
Ну я не впевнений вийшов гекскравл чи ні) бо вийшло здається замало активностей які спонукають ходити десь за межі основних точок інтересу і лізти в кути карти майже немає потреби. Але загалом я задоволений тим що вийшло
[Dido]Fishkiller wrote: Thu Dec 04, 2025 2:30 pm Виглядає цікаво, го доробимо якщо хочеш. В мене як раз зараз є час та наснага. Треба контенту українською по Frontier Scum, люблю її
Хм та можна, а що ти пропонуєш довести її до людського вигляду, щоб було як готова пригода?
Image
darkmentat

Post by darkmentat »

Щодо фронтів скама, то насправді на оср гекскравли я б не надто орієнтувався, все ж там інший підхід. Але що конкретне брати натомість я хз...

Але загалом тут я зібрав свою підготовку з часу коли його водив, якщо хочеш можеш глянути
https://drive.google.com/drive/folders/ ... nDUBHqSim-
Attachments
Woodstone city.jpg
Woodstone city.jpg (193.41 KiB) Viewed 377 times
Image
[Dido]Fishkiller

Post by [Dido]Fishkiller »

flowerpot wrote: Thu Dec 04, 2025 3:55 pm Хм та можна, а що ти пропонуєш довести її до людського вигляду, щоб було як готова пригода?
Так. Постучись мені в особисті в ТГ, є пару ідей
Image
Image
darkmentat

Post by darkmentat »

Загалом спробую підсумувати думки, чому звичні оср/нюср структури типу данженкравлів і гекскравлів тут не підходять.

1) У нас відсутні монстри. Типу немає такої ситуації, коли ми зустрічаємо 2к6 скелетів. Та і навіть 2к6 орків зі звичного фентезі це не те саме, що 2к6 індіанців чи навіть 2к6 бандитів з сусіднього округу.

2) Частково продовження першого це те, що у нас більш цивілізований простір. В фентезійному дикому лісі нас підстерігає небезпека на кожному кроці і це виправдано. Тут же світ хоч брутальний і кривавий, але все це скоріше часті виключення, ніж щось типове.

3) У нас значно менший або відсутній рівень магії. Тобто одразу відпадає ряд ситуацій, коли ми просто бродимо по полю і знаходимо чарівне озеро чи проклятих полуденниць.

4) У гравців та їх персонажів немає причин бездумно бродити. У фентезі, пачка гравців цілком може вирушити в сторону розмитих чуток з дуже загальним уявленням про правильний маршрут, і все одно розраховувати знаходити цікаві штуки і зустрітися з чудесним. Це виправдано як для персонажів, так і для гравців.

Проте натомість, що ж у нас може працювати:

- Полювання за головами

- Хейсти, пограбування, нальоти та інший кримінал

- Різні схожі авантюри, що побудовані на знанні інсайдів

- Невеликі розслідування

- Маленькі войнушки

Може ще хтось щось додасть, буду радий.

Ну і так само як з цього вичленити якусь нормальну ігрову структуру питання відкрите, але вже очевидно що 1-в-1 перенести щось готове не вийде. Хоч якийсь кравл придумати тут мабуть можна. Навскидку можу сказати, що велика частина гри може заключатися в пошуку інформації та різних чуток/інсайдів, а друга частина - в спробах їх використати прибутковим чином.

Можливо тут знадобляться якісь правила на інформаторів. Типу може бути структура, що гравці заходять в поселення, шукають інформатора, витягують його з халепи, отримують інфу, йдуть по сліду збираючи більше інфи і потім намагаються з нею щось зробити. В цьому процесі вони зустрічаються з ворогами, іменними нпц-немезидами чи іншими случайками (які в цьому форматі мають бути деталізованими). Ну і в ході цього процесу отримують більше інформації, наводок, контактів ітд.

Також ще добра структура - це хвіст. Що за гравцями постійно йде полювання і чим довше вони стоять на одному місці, тим більше про це відомо і тим більший шанс що по них прийдуть. І це буде мотивувати їх постійно рухатись по карті і якраз приводити в рух структуру вище. Це ще й важливості часу додасть, бо зайвий день відпочинку в салуні може призвести до нальоту якихось баунтіхантерів.
Last edited by darkmentat on Thu Dec 04, 2025 6:31 pm, edited 6 times in total.
Image
darkmentat

Post by darkmentat »

flowerpot wrote: Thu Dec 04, 2025 3:46 am Найскладнішим виявилося хоча б щось вигадати. Я зрозумів, що майже нічого не розумію у вестернах, тож засів за фільми. Десь після 10–15 штук у мене сформувалося якесь розуміння жанру й невелика бібліотека ідей, які можна було б «позичити».
До речі раджу пограти чи подивитися проходження Red Dead Redemption 1. Саме першу, бо він саме веселий, клішовий, гта-подібний і не намагається корчити з себе щось серйозне. Ну і там дуже щільно напихані всі тропи що тільки можна.
Image
flowerpot

Post by flowerpot »

darkmentat wrote: Thu Dec 04, 2025 4:06 pm Але загалом тут я зібрав свою підготовку з часу коли його водив, якщо хочеш можеш глянути
Дякую. Класні хоумрули краду їх) особливо мені сподобалося розширення можливостей туза. А також карта класна, мені чомусь важко робити карти міст, в фентезі ще ще, а тут я просто розгубився у всіх вестернах зазвичай показують одну головну вулицю особливо якщо місто мале і в мене так і не сформувалося уявлення як планувати таке містечко

Маю питання по Quickdraw duels, кидається на попадання і якщо проходиш перевірку, то ціль кидає на luck, щоб ухилитися?
Image
darkmentat

Post by darkmentat »

flowerpot wrote: Thu Dec 04, 2025 6:21 pm А також карта класна, мені чомусь важко робити карти міст, в фентезі ще ще, а тут я просто розгубився у всіх вестернах зазвичай показують одну головну вулицю особливо якщо місто мале і в мене так і не сформувалося уявлення як планувати таке містечко
Ну так, те що ти описав то типове містечко. Просто ще май на увазі що там навколо нього купу ферм, де живе більшість людей, а в місто приходить зрідка і тільки по справам.

А у мене скоріше місто побільше, типу солідна така центральна залізнична станція.

Added after 2 minutes 24 seconds:
flowerpot wrote: Thu Dec 04, 2025 6:21 pm Маю питання по Quickdraw duels, кидається на попадання і якщо проходиш перевірку, то ціль кидає на luck, щоб ухилитися?
Ну в фронтір скамі там гравець кидає попадання, коли він стріляє і удачу, коли по ньому і він намагається ухилитися. Але в класичній схемі де майстер кидає за нпц все було б простіше)
Image
Post Reply