Такс, минулий раз коли я намагався внікнути в CT, намагаючись не зважати на те куди воно пішло далі і відкинути свої звички, то так зрозуміти тревелер і не вдалося. Тож може в новій спробі вийде з ним розібратися.
Пропоную тут обговорювати різні моменти Classic Traveller і що можна з нього вичавити такого, що не дадуть більш пізніші редакції і нові ігри про космос
Added after 21 minutes 14 seconds:
Кста модери, може виділіть СТ в окремий розділ? Бо є ідея зробити пару інтерактивчиків)
Added next day:
Я юзав ці книги (але це насправді не тру '77, а репрінти)
CT Book 01 - Characters & Combat v1 (1977).pdf
https://drive.google.com/file/d/1TfmUhb ... 3usUHdZ_Po
CT Book 02 - Starships v1 (1977).pdf
https://drive.google.com/file/d/1W7v22D ... -2IqOSPsL3
CT Book 03 - Worlds & Adventures v1 (1977).pdf
https://drive.google.com/file/d/19MXp6n ... 3fZOi0Rcxd
Загальний розбір Classic Traveller
- darkmentat
Загальний розбір Classic Traveller
Last edited by darkmentat on Tue Nov 11, 2025 1:54 am, edited 3 times in total.

- [Dido]Fishkiller
Re: Classic Traveller
як тіки той розділ назвати... Інше? Традгейми? Великі ігри?
UPD: Поки так, а там розберемося
- darkmentat
Перше що кидається в очі, це те що у нас по факту немає універсальних перевірок характеристик.
Замість цього або ГМ, або модуль, або опис навички призначає складність, а характеристика впливає тільки на умовні +/-1, які він так беруться зі стелі.
Виходить дуже майстро-центрично, з порівняно невеликим впливом самих характеристик.
Вже далі в MegaTraveller додадуть формулу для універсальної системи резолюшена, і як я пам'ятаю загалом вона мені сподобалась Але тут головне питання чи є сенс намагатися щось вичавити саме з класік тревелера.
Added after 26 seconds:
Замість цього або ГМ, або модуль, або опис навички призначає складність, а характеристика впливає тільки на умовні +/-1, які він так беруться зі стелі.
Виходить дуже майстро-центрично, з порівняно невеликим впливом самих характеристик.
Вже далі в MegaTraveller додадуть формулу для універсальної системи резолюшена, і як я пам'ятаю загалом вона мені сподобалась Але тут головне питання чи є сенс намагатися щось вичавити саме з класік тревелера.
Added after 26 seconds:
Та так і назви Classic Traveller[Dido]Fishkiller wrote: Mon Nov 10, 2025 7:49 pm як тіки той розділ назвати... Інше? Традгейми? Великі ігри?

- darkmentat
Re: Загальний розбір Classic Traveller
Наступний момент, що сюди додається, це навички.
Цікаво те, що вони ніяк не модифікують якийсь "базовий кидок", а описують свої власні підсистеми на часті ситуації, що можуть статися в пригодах і загалом вони ніяк не уніфіковані. Десь треба викинути більше, десь менше, десь характеристики впливають відчутно, а десь тільки рівень навички, а десь вирішують якісь зовнішні фактори.
Я в цьому бачу потенціал, оскільки мене приваблюють ігри без "базових кидків", що працюють тільки на своїх підсистемах, а все що поза ними вирішується максимально словесочними рулінгами. Така собі олдскульність. Але чи буде воно працювати як годиться питання відкрите. Особливо враховуючи, що загальний масштаб тут значно глобальніше, і чисто на логіці і знання закритої інформації розкидати як я якомусь оср підземеллі буде значно складніше.
Цікаво те, що вони ніяк не модифікують якийсь "базовий кидок", а описують свої власні підсистеми на часті ситуації, що можуть статися в пригодах і загалом вони ніяк не уніфіковані. Десь треба викинути більше, десь менше, десь характеристики впливають відчутно, а десь тільки рівень навички, а десь вирішують якісь зовнішні фактори.
Я в цьому бачу потенціал, оскільки мене приваблюють ігри без "базових кидків", що працюють тільки на своїх підсистемах, а все що поза ними вирішується максимально словесочними рулінгами. Така собі олдскульність. Але чи буде воно працювати як годиться питання відкрите. Особливо враховуючи, що загальний масштаб тут значно глобальніше, і чисто на логіці і знання закритої інформації розкидати як я якомусь оср підземеллі буде значно складніше.

- darkmentat
Я думав щоб ти в "НРІ детально" переніс, там де оср нюср пбта[Dido]Fishkiller wrote: Mon Nov 10, 2025 7:49 pm як тіки той розділ назвати... Інше? Традгейми? Великі ігри?
UPD Ну або справді все так і лишити, хоча якось не консистентно виходить. Може взагалі об'єднати НРІ і НРІ-детально??
Last edited by darkmentat on Tue Nov 11, 2025 6:39 pm, edited 2 times in total.

- [Dido]kraken
Ну так, СТ в основному рулиться перевірками навичок, а не характеристиками, але якщо почитати всякі старі форуми, то люди цілком собі кидали типу DEX 8+ і не парились. В цьому плані мені здається у СТ дуже простий резолюшн механізм, який контекстуально можна під різні ситуації підганятиdarkmentat wrote: Mon Nov 10, 2025 7:55 pm Перше що кидається в очі, це те що у нас по факту немає універсальних перевірок характеристик.
- darkmentat
Тут просто головне питання, що а чи варто паритись?[Dido]kraken wrote: Mon Nov 10, 2025 8:48 pm Ну так, СТ в основному рулиться перевірками навичок, а не характеристиками, але якщо почитати всякі старі форуми, то люди цілком собі кидали типу DEX 8+ і не парились. В цьому плані мені здається у СТ дуже простий резолюшн механізм, який контекстуально можна під різні ситуації підганяти
Бо якщо просто кидати DEX 8+, то в принципі половина особливості СТ перетворюється на звичайний традгейм в стилі подальших редакцій. Але з іншої сторони це може бути і не погано, якщо стандартний стоковий підхід СТ нічого цікавого і нового в гру і не привносить. Тож можна просто взяти універсальну формулу з МегаТревеллера і не паритись.

Мені сподобалось що СТ пропонує грати кампанію серіями епізодів і прямо каже, щоб гравці мінялись роллю рефері по колу. Це досить прогресивно навіть на зараз.

- darkmentat
До речі до такого не дочитав. Але прийшла інша думка, що було б круто, щоб гравці створили по одному населеному світу, який рефері може додати в стартовий сабсектор. І йому менше роботи, і гравцям цікаво, і певна синхронізація, і рідний світ для персонажа готовий.Illair wrote: Tue Nov 11, 2025 1:29 am Мені сподобалось що СТ пропонує грати кампанію серіями епізодів і прямо каже, щоб гравці мінялись роллю рефері по колу. Це досить прогресивно навіть на зараз.

darkmentat wrote: Tue Nov 11, 2025 1:33 amДо речі до такого не дочитав. Але прийшла інша думка, що було б круто, щоб гравці створили по одному населеному світу, який рефері може додати в стартовий сабсектор. І йому менше роботи, і гравцям цікаво, і певна синхронізація, і рідний світ для персонажа готовий.Illair wrote: Tue Nov 11, 2025 1:29 am Мені сподобалось що СТ пропонує грати кампанію серіями епізодів і прямо каже, щоб гравці мінялись роллю рефері по колу. Це досить прогресивно навіть на зараз.
- Attachments
-
- Screenshot_2025-11-11-01-35-30-226_com.adobe.reader-edit.jpg (121.61 KiB) Viewed 242 times