Запозичення з творів. Як з ліпше з цим обходитись?

Про все що завгодно навколо НРІ. Які дайси любите, чому люди грають в ДнД та інше
Post Reply
ColorVortex

Запозичення з творів. Як з ліпше з цим обходитись?

Post by ColorVortex »

Я розумію що це нормально запозичувати чи надихатись якимись ідеями, персонажами чи тропами з існуючих творів це нормально. Питання як це обигрувати щоб це було не надто очевидно і чи взагалі це треба "ховати".
Keep it together
KinslayeR

Re: Запозичення з творів. Як з ліпше з цим обходитись?

Post by KinslayeR »

Як каже стара істинна: ви завжди граєте в суміш спожитого медіа вашого ГМа (і гравців). Ти цього не уникнеш, бо воно часто підсвідоме, та й не треба. Якщо хтось з гравців викупить, то це їм бонус і пасхалочка. Головне не копіювати явні "от ета повороти", бо паліво буде :)
dDementor

Post by dDementor »

Дивлячись що саме запозичуєш. Якщо це якась базова ідея, то тут варто "відкрутити" всю обшивку та на основу наліпити вже своє. Але якщо це умовний "перстень сили", то тут важко приховати )
[Dido]Fishkiller

Post by [Dido]Fishkiller »

ColorVortex wrote: Mon Nov 17, 2025 8:42 am Я розумію що це нормально запозичувати чи надихатись якимись ідеями, персонажами чи тропами з існуючих творів це нормально. Питання як це обигрувати щоб це було не надто очевидно і чи взагалі це треба "ховати".
Якщо це зруйнує гравцям ігровий досвід: вони зрозуміють що коїться, що треба робити чи зруйнує занурення - то треба ховати максимально.

В іншому випадку зазвичай це приємні моменти коли людина помічає і така "о, це як в ...". Але зазвичай це щось по мотивах, чи якийсь персонаж знайомий (але перероблений) чи предмет
Image
Image
Azik

Post by Azik »

ColorVortex wrote: Mon Nov 17, 2025 8:42 am Я розумію що це нормально запозичувати чи надихатись якимись ідеями, персонажами чи тропами з існуючих творів це нормально. Питання як це обигрувати щоб це було не надто очевидно і чи взагалі це треба "ховати".
Позичати концепції а не конкретні реалізації, та міксувати кілька джерел. От наприкалд 4 епізод ЗВ багато в чому копіює фільм Куросави "Прихована фортеця", але якщо структра подібна то наповнення інше і це окей працює. Плюс там купу прямих цитувань і запозичень з величезного переліку кинокласики. А от 7 епізод ЗВ тупо копипастить 4 і це не окей бо він тирить і ідеї і структуру, і наповнення з одного джерела майже ніяк не опрацьовуючи і в результаті це гівно.
Image
[Dido]kraken

Post by [Dido]kraken »

Кради як художник як то кажуть. Я люблю реюзати саме тропи, а не конкретні сцени. З тропами круто, що один троп юзався в безлічі різних джерел і часто буває, що різні гравці вгадують в подіях якісь різні рефи.

Ну і загалом, мені здається, що є окремий кайф підгадати троп до якого йде діло. Воно тригерить той самий психологічний тригер, що і детективи - читач читає заради того, щоб розгадати загадку раніше за детектива і переконатися в своїй правоті.
KinslayeR

Post by KinslayeR »

dDementor wrote: Mon Nov 17, 2025 9:55 am умовний "перстень сили"
Особливо, якщо він підзаряджається від Фонаря :)
Post Reply