Demon the Fallen: жахи та знахідки ретрогеймінгу в НРІ

Azik

Demon the Fallen: жахи та знахідки ретрогеймінгу в НРІ

Post by Azik »

Ось ми й дограли невеликий кампейн з 15 сесій за оригінальними правилами Demon the Fallen в офіційній же ж пригоді(Fear to Tread). Так би мовити, отримали максимально автентичний досвід. Відчуття максимально неоднозначні: з одного боку концепт, пафос, теми й драма просто мед на мою еджлордівську душонку. Гра загалом зачіпає супер актуальні теми: пошуку себе і мети, відповідальності, війни, бойового братерства, інтеграції ветеранів, ментальних травм, провини того хто вижив, зради та прощення. Особисто мені здається, що для дуже багатьох в Україні ця гра була б актуальною, і дозволила б осмислити складні і болючі теми в контрольованих умовах уявного простору. З іншого боку з цими всіма темами можна проїхатися комусь по тригерах навпаки викликаючі купу болю.
Механічно це дуже перевантажена система, яка має купу “крутилок” для персонажа - з нулівки я виповзав з квадратною головою і все ще досить примарним уявленням як взагалі в це грати. Ще й відверто погано написана і форматована. Кажуть людина яка тим займалася захворіла дуже серйозно і через це були зірвані терміни й книгу поспіхом доробляли інші люди. Ну воно так і виглядає. Бонусом іде гіпер-рандомна і фруструюча система старого Світу Темряви з плаваючою складністю та ботчами. Що може бути ліпше коли сутності - однолітки всесвіту кидають ботч за ботчем намагаючись непомітно подолати паркан об'єкта під охороною.
Окремо іде ще й традиційно багатослівний лор ВоД з купою графоманії, кількома оповіданнями в кожній книзі, історіями кожного дому янголів, їхніми взаєминами та хронологією війни гніву із перерахуванням генералів, підрозділів, битв, воєнних злочинів. Короче просто дохрєніща інформації яку хоча б поверхнево було б непогано знати, щоб розуміти що за демонів ти зустрічаєш, в чому прикол їхніх домів і т.д. Я розумію що це специфіка ВоД і багато хто його любить за це. АЛЕ для фанатів ВоД тут причаїлася окрема пастка - все що ви знали раніше це сон собаки Люцифера - оці всі ваші умбри-шмумбри це все янголи для себе робили, вірми-шмірми? Хз що це взагалі, короче вся космологія летить в сраку, і для тру фанатів Світу Темряви це напевно боляче (втім далеко не вперше).
Офіційна пригода (Fear to Tread) зроблена ніби в пісочниці сетинг бука City of Angels. Але вона з якоїсь причини прокладає товстелезні рейки через цю пісочницю по яких має нестися ваш пекельний паротяг. Тобто ще раз - вони пишуть дійсно цікавий сетинг бук, із фракціями, зарядженими конфліктами, драмою, зрадниками, дійсно цікавими НПЦ. А потім роблять в цьому сетингу максимально рейкову рейку. В якій події прописані сцена за сценою… В якій прописані товщина стін та розташування туалетів в школі закритого типу, яка є важливою (але далеко не єдиною) локацією для першої арки хроніки. Ілюстрація просто щоб ви розуміли про що мова. В нас тут гра про особистий горор, про драму, про персонажів і їхні муки, тому тримайте данжнкрол по школі, чуваки.
photo_2025-11-13_22-38-52.jpg
photo_2025-11-13_22-38-52.jpg (56.52 KiB) Viewed 216 times
Як висновок - загалом досвід ретрогеймінгу вийшов цікавий, я б зіграв в демонів ще, але не по правилах демонів. Концептуально це шикарна вещ, яка реалізована максимально в дусі свого часу(до Світу Апокаліпсису ще 7 років). Але проблема в, тому що для свого часу вона ще й просто хєрово зроблена. Тут просто проситься ПБТА хак і я потроху буду намагатися його робити. Питайте ваші питання, радо розкажу про цей досвід більш детально!
Image
darkmentat

Re: Demon the Fallen: жахи та знахідки ретрогеймінгу в НРІ

Post by darkmentat »

Azik wrote: Thu Nov 13, 2025 10:52 pm офіційній пригоді
Вже предвкушаю рельсовий графоманистий пиздець хДД
З іншого боку з цими всіма темами можна проїхатися комусь по тригерах навпаки викликаючі купу болю.
Ну а це не мінус гри чи пригоди, скоріше питання підбору гравців
Механічно це дуже перевантажена система, яка має купу “крутилок” для персонажа - з нулівки я виповзав з квадратною головою і все ще досить примарним уявленням як взагалі в це грати. Ще й відверто погано написана і форматована.
Ну що тут сказати, мідскул класика)
Що може бути ліпше коли сутності - однолітки всесвіту кидають ботч за ботчем намагаючись непомітно подолати паркан об'єкта під охороною.
Ось тому якось не надто розумів саму концепцію у що грати демонами в приземлених іграх в звичайних сучасних містах
Окремо іде ще й традиційно багатослівний лор ВоД з купою графоманії
Пам'ятаю я зачинувався лором демонів, ще на wod.su :D

Читав суто як художку і такий собі фанфік, взагалі поза контекстом чогось іграбельного.
Тут просто проситься ПБТА хак і я потроху буду намагатися його робити.
Мб Urban Shadows? Там не всі персонажі будуть за демонів (є тільки плейбуки Imp та Tainted), але може це і на краще.
Image
simply_sviat

Post by simply_sviat »

Я пам'ятаю по діагоналі читав книжку демонів щоб додати на гру невеликого НПЦ, і мені дуже запало тоді що в них ігролад побудований навколо того що вони мають збирати фоловерів в якійсь формі, будувати зв'язки та розвивати свій вплив - вимальовувалась така дуже цікава політична гра, заряджена на зіткнення різних мотивацій та поглядів на світ.

Але я знаю також що у Демонів наче є 2 версії доволі різні, у вас був цей варіант чи якийсь інший?
simply sviat
Azik

Post by Azik »

darkmentat wrote: Fri Nov 14, 2025 3:21 am
Вже предвкушаю рельсовий графоманистий пиздець хДД
Так це він :D
Ну а це не мінус гри чи пригоди, скоріше питання підбору гравців
Так це не мінус загалом, але це штука на яку варто звертати увагу що в це не вийде грати аби з ким так як воно цікаво, а не просто міське фентезі про демонів.

Ось тому якось не надто розумів саму концепцію у що грати демонами в приземлених іграх в звичайних сучасних містах
Воно насправді норм працює коли є оцей контраст між вашими оверпавер силами і простими людським тілами. Є свій цимєс в тому, що з одного боку ви можете піднімати мертвих переміщуватися на той світ, але якийсь смертний з достатньо потужною зюроєю в засідці і вам гайки. Типу як в магах ті самі приколи - ви гнете реальність, але ви все ще люди. Просто я б підкрутив павер левел, щоб у демонів одразу було більше влади над своїми здібностями. Грубо кажучі починати гру одразу "прокачаними" демонами.
Читав суто як художку і такий собі фанфік, взагалі поза контекстом чогось іграбельного.
Я по вампірах багато читав, але зараз в мене замало часу та ментальних сил на таке читання )) тут би почитати дійсно хороші книжки
Мб Urban Shadows? Там не всі персонажі будуть за демонів (є тільки плейбуки Imp та Tainted), але може це і на краще.
Я думав про УШ, її можна взяти за основу, але там інші теми і пафос, тому мені здається треба буде досить багато перепиляти. Теоретично можна натягнути частину мувів, борги, очевидно плейбук тейнтеда (бо там є та сама апокаліптична форма) і корапшн прям воно. Але от всі ці теми які я перелічив на початку УШ не дуже підтримує, мені здається. Там багато про поліитку, і мало про персональну драму (може я неправий, я в них буквально пару сесій зіграв)

Added after 10 minutes 56 seconds:
simply_sviat wrote: Fri Nov 14, 2025 9:54 am Я пам'ятаю по діагоналі читав книжку демонів щоб додати на гру невеликого НПЦ, і мені дуже запало тоді що в них ігролад побудований навколо того що вони мають збирати фоловерів в якійсь формі, будувати зв'язки та розвивати свій вплив - вимальовувалась така дуже цікава політична гра, заряджена на зіткнення різних мотивацій та поглядів на світ.

Але я знаю також що у Демонів наче є 2 версії доволі різні, у вас був цей варіант чи якийсь інший?
В демонів є версія зі світу темряви де граємо прям біблійними демонами - Люцифер, зрада, бунт проти Бога заради людей, короче Мільтон+Прометей у всі поля. А є версія демонів з Хронік Темряви і там такий типу техногностицизм - де Бог це машина створена для того щоб провести світ від творення до знищення, а ви бунтівні сервісні програми які хочуть цей воркфлов зламати. Такі собі агенти Сміти які втікли і збунтувалися. Ми грали саме біблійний варіант - і там так, є важливий момент - Пакти, які по факту кожен день тебе годують Вірою (основний ресурс гри - для спелів, хіляння, реролів і т.д.). А, ще твої контрактори це твої запасні тіла - якщо вб'ють переселяєшся в когось з них з певними штрафами. Тому так менеджмент пактів це досить важлива штука на лонг-рані. Ми трохи тим займалися, але здебільшого лишили за кадром, бо інакше не вклалися б в коротку хроніку :roll:
Image
[Dido]kraken

Post by [Dido]kraken »

Дуже дивні в мене відчуття – бачити активне обговорення ДтФ в 25-му 😂

Як на мене це головне «гидке каченя» оВоД – механічно це каша, повний дисонанс теми і ігромеханіки персонажів (увесь цей бойовий білдодроч біблейських супергероїв в стилі Спавна), хріново написане і структуроване ну і дуууже щільний лор, який цікаво читати в 21 коли досліджуєш всі закономірності сетингу і світобудови оВоДу (ну ніхера собі, заявляють, що ДтФ звʼязує все до купи і дає відповіді на всі запитання).

Але як же весело в це було грати свого часу 😂
Azik

Post by Azik »

[Dido]kraken wrote: Fri Nov 14, 2025 10:32 pm Дуже дивні в мене відчуття – бачити активне обговорення ДтФ в 25-му 😂

Як на мене це головне «гидке каченя» оВоД – механічно це каша, повний дисонанс теми і ігромеханіки персонажів (увесь цей бойовий білдодроч біблейських супергероїв в стилі Спавна), хріново написане і структуроване ну і дуууже щільний лор, який цікаво читати в 21 коли досліджуєш всі закономірності сетингу і світобудови оВоДу (ну ніхера собі, заявляють, що ДтФ звʼязує все до купи і дає відповіді на всі запитання).

Але як же весело в це було грати свого часу 😂
Мені насправді дуже сподобався концепт, теми, та пафос. Одразу граємо досить потужними чуваками, багато політики та інтриг, але і багато моральних дилем та внутрішнього скла, але механ ...уф гра грає проти себе і проти гравців. І проти майстра
Image
[Dido]kraken

Post by [Dido]kraken »

Azik wrote: Fri Nov 14, 2025 11:29 pm
Мені насправді дуже сподобався концепт, теми, та пафос. Одразу граємо досить потужними чуваками, багато політики та інтриг, але і багато моральних дилем та внутрішнього скла
Ну от мені подобається паверлевел наративний, але на практиці там же всяка дрібʼязкова дурня типу «пазурі +1»
Azik

Post by Azik »

[Dido]kraken wrote: Fri Nov 14, 2025 11:32 pm
Azik wrote: Fri Nov 14, 2025 11:29 pm
Мені насправді дуже сподобався концепт, теми, та пафос. Одразу граємо досить потужними чуваками, багато політики та інтриг, але і багато моральних дилем та внутрішнього скла
Ну от мені подобається паверлевел наративний, але на практиці там же всяка дрібʼязкова дурня типу «пазурі +1»
Так, при чому частина лорів цікава і робоча а частина якесь...шооо? Оцей конструктор апокаліптичної форми це просто біль. Купа якихось ролів на кожен чих. Хочеш когось набрати по небесному телефону - він кидає щось там щоб знати що саме він довідався з виклику. Хочеться знайти дизайнера , потримати його міцно за горло і питати - щоб що, сука, щоб що?!!
Image
[Dido]kraken

Post by [Dido]kraken »

От власне, тобі розповідають про якийсь єбовий паверлевел і мільтонівський втрачений рай, бойових побратимів ранкової зорі, вельзевула і астарота, а ти роляєш на те щоб пукнути два рази а не один в свій хід і не падати з велосипеда коли їдеш без рук.
simply_sviat

Post by simply_sviat »

Звучить так, що це має викликати в тебе як гравця ті самі емоції, що відчувають демони що мають виживати в цих паршивих шкіряних мішках ))))

Хороший дизайн????? :shock:
simply sviat
Post Reply